[...] o 1 kg, a ilość tkanki tłuszczowej spadła o 0,3 kg! w grupie cukru stołowego wzrosło ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi (o 3,8 i 4,1 mm Hg)! „grupa słodzików” odnotowała spadek skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi o 3,1 i 1,2 mm Hg. Zwiększenie kaloryczności diety o 1,5 MJ dziennie (358.3 kcal) w ciągu 70 dni, zwiększyłoby masę ciała o [...]
[...] tłuszczowej? Jakie są korzyści płynące z wykorzystania sztangi, hantli i innych obciążeń? Czy do redukcji nie wystarczy sam trening aerobowy? Jak cykl redukcyjny wpływa na spadek muskulatury? Na te pytania postaram się udzielić odpowiedzi w krótkim tekście. Cardio czy aeroby? Wszyscy słyszeliśmy o treningu cardio. Tak naprawdę jest to [...]
[...] w porównaniu do samego obniżenia temperatury ciała. Nadmierne schładzanie ustroju powoduje katabolizm (rozpad mięśni) i odkładanie tkanki tłuszczowej (wpływ kortyzolu) oraz spadek testosteronu (podstawowego anabolika i androgenu), dlatego osoby pływające w zimnej wodzie są tłustsze, w porównaniu do pływających w wodzie o normalnej temperaturze [...]
Na ograniczenie budowy muskulatury mogą mieć wpływ najprzeróżniejsze czynniki, w tym to, co robisz w krytycznym okresie kilku godzin po zakończeniu pracy siłowej. Są rzeczy, które kiedyś wydawały się zupełnie nieistotne, nikt o nich nie mówił, a tymczasem okazywały się niezmiernie istotne. Dorian Yates (6-krotny Mr. Olympia) wspomina, iż kiedyś [...]
Długotrwały wysiłek wiąże się z negatywnym oddziaływaniem na ustrój sportowca. Właściwe odżywianie i suplementacja są niezmiernie istotne dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Podsumowanie Do kluczowych produktów chroniących mięśnie w trakcie długotrwałej pracy należą: izotonik w proszku, węglowodany mieszanka np. carbo (o [...]
Wiedza naukowa ewoluuje na tyle szybko, że niektóre książki mające więcej niż kilkanaście lat można wyrzucić na makulaturę. W dziedzinie suplementacji wspomagającej odporność i funkcjonowanie organizmu także nastąpiły ogromne postępy. Wyniki Po 6 tygodniach u 14 z 22 pacjentów (~64%) otrzymujących probiotyki odnotowano zmniejszenie nasilenia [...]
Siłownia jest miejscem, w którym spotykają się przeróżne osoby. Kiedyś istniał stereotyp „pakera”, który zbytnio nie grzeszył inteligencją. Nie musi być to prawdą, niemniej warto pamiętać, iż niewielu trenujących posiada ugruntowaną wiedzę dotyczącą dietetyki czy treningu. Bardzo często powiela się więc siłowniowe bajania i utwierdza w błędnych [...]
Kiedyś zdobywanie informacji o treningu, diecie czy suplementacji było o wiele bardziej skomplikowane niż teraz. Jak wspomina Jean Pierre Fux (przez wiele lat liczył się w świecie kulturystycznym, m.in. występował w Arnold Classic oraz w elitarnych zawodach Mr. Olympia) informacje w latach 80. XX wieku zawarte w magazynach kulturystycznych były [...]
[...] wzrostu mięśni”. Kontrargument: Szanowny pan raczy kolejny raz naginać fakty, czy jak kto woli — bezczelnie kłamać. W obu grupach nie odnotowano wzrostu masy mięśniowej, a spadek tkanki tłuszczowej był raczej błędem pomiarowym. Jeśli chodzi o argumenty hormonalne, grupa FBW od samego początku miała wyższe stężenie testosteronu, a więc nie stało [...]
Cynk należy do pierwiastków śladowych o kluczowym znaczeniu. Pełni wiele podstawowych funkcji w organizmie. Bierze udział w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów, a także w syntezie i degradacji kwasów nukleinowych. Cynk odgrywa rolę w regeneracji naskórka, odpowiedzi immunologicznej, powstawaniu i różnicowaniu się komórek krwi. [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
Ludzie lubią szybkie rozwiązania swoich problemów. Nic więc dziwnego, że tzw. diety cud, które zakładają drastyczne ograniczenie kalorii, cieszą się taką popularnością, mimo że wiele źródeł przekonuje do wolnego i przemyślanego odchudzania. Perspektywa szybkiego schudnięcia i krótkiej męczarni działa na wiele ludzi jak łakomy kąsek — chwilę się [...]
Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]
To pytanie jest prawie tak stare, jak świat. Jednak mimo upływu lat, coraz to nowsze pokolenia, wkraczające na sale treningowe, zadają to samo pytanie. Skąd więc wziął się ten, tak bardzo popularny pogląd…? Podsumowanie Kontrolujemy to, na co mamy wpływ. Nie przejmujmy się zbytnio tym, na co nie mamy wpływu. I nie dajmy sobie wmówić, że mięśnie [...]
[...] W czasie trwania treningu siłowego nie rozbudowujesz masy mięśniowej ani siły. Jak to możliwe? Sama sesja oporowa powoduje, że jesteś słabszy, wolniejszy, czyli odczuwasz spadek możliwości wysiłkowych. Spada ilość glikogenu („paliwa”) i pojawiają się uszkodzenia włókien. Osłabienie może utrzymywać się nawet przez kilka dni. Wzrost masy [...]
Czy restrykcje kaloryczne przedłużają życie? Tak. Nadmierne spożycie pokarmów wysokoenergetycznych, przyrost masy ciała (rosnące otłuszczenie, także jeśli chodzi o zasoby tłuszczu w tułowiu, np. tłuszcz wisceralny) są związane z rozwojem wielu chorób (cukrzycą, nowotworami, chorobami sercowo-naczyniowymi), zmniejszoną sprawnością i wzrostem [...]
[...] grupy naukowców sądzą, że winne agresji są serotonina, inne że noradrenalina, jeszcze inne że GABA (testosteron ma wpływ na niektóre receptory z tej rodziny), kolejne że spadek ilości dopaminy. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy testosteron powoduje agresję. Jest tu więcej pytań, niż odpowiedzi. Referencje: Arne Popma i in. [...]
Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]
[...] nie wierzyć. Jeff S. Volek: „Nie stwierdzono istotnych zmian w całkowitym stężeniu testosteronu na czczo, wolnym stężeniu testosteronu i kortyzolu, ale stwierdzono znaczny spadek stężenia insuliny (-28%) i leptyny (-64%) na diecie VLCKD. Poposiłkowe odpowiedzi na insulinę bezpośrednio po posiłku bogatym w tłuszcz były znacznie niższe po VLCKD” [...]
[...] kebaba czy pizzy i udać się na całonocną imprezę, obficie podlewaną alkoholem. Jeśli tak robisz i nie „rośniesz”, to masz odpowiedź, dlaczego tak się dzieje. Powoduje to spadek ilości testosteronu, wzrost kortyzolu, zaburzenia glikemii, insulinooporność. Jeszcze poważniejsze problemy czekają na osoby sięgające po narkotyki. Wielu kulturystów [...]